B EVİ

Konut // 2010 // Ankara // 1180m²

Ankara Bilkent’te dört kişilik bir aile için tasarlanan B Evi’nde arazideki kot farkı kullanıldı ve özel yaşam alanları zemin üstü katlara, farklı işlevleri barındıran ortak kullanım alanları ise zemin ve zeminaltı katlara yerleştirildi. Yaşam alanları hem üst hem de alt bahçe ile ilişkilendirildi. Yapının üst kotlarındaki özel mekanlar da benzer şekilde korunaklı dış mekanlarla ilişkilendirildi. Giriş kotunda yer alan galeri boşluğu ile ana yaşam mekanı hacminin zenginleştirildiği konutta aile bireylerinin özel mekanları bir üst katta yer aldı. Bu katta önerilen köprü, terasa bağlantı sağlayan bir dolaşım elemanı olmanın yanısıra dekoratif bir mimari öğe olarak değerlendirildi. Üst kat, misafir yaşam alanı olarak planlandı ve burada yer alan tüm mekanlar terasla ilişkilendirildi. Bahçe kotuna açılan zemin altı kotta ise ikinci bir yaşam alanı önerildi. Burada yer alan havuz, salon ve çalışma odası bahçeyle bütünleşen mekanlar olarak tasarlandı. Yalın bir mimari dil içinde, yaşam ve özel alanlarının dış mekanla iki cephe boyunca ilişkilenmesine olanak veren şeffaf ve monokrom bir kütle sunan konutun mimarisi yaşamın ortak mekanlara ve bahçelere taşabileceği bir kurgu içeriyor.