S EVİ

Konut // 2009 // Ankara // 850m²

Eskişehir yoluna hakim bir arazide konumlanan ve dört kişilik bir aile konutu olan S evinde manzara önemli bir tasarım girdisi olarak değerlendirildi. Yaşam mekanlarının tümü manzarayı görecek şekilde ön cepheye yerleştirildi, merdiven, asansör ve ıslak hacimler ise arka cephede yer aldı. Ev sahiplerinin tercihi doğrultusunda arsa yaklaşım sınırlarının tanımladığı alanın tümü konutun iç hacimlerine ayrılarak kalan alan bahçe olarak değerlendirildi. Tercih edilen bu büyüklük oda sayısını artırmak üzere değil aile bireylerinin tümüne kendi bireysel yaşam alanlarını sunmak üzere değerlendirildi. Konutun ana yaşam mekanı galeri boşluğu ile zenginleştirilmiş iki katlı bir hacim olarak tasarlandı, bu boşluk aynı zamanda üst katta yer alan çocuk odalarıın her iki kenarda birbirinden bağımsız olarak çözümlenmesine de olanak verdi. Aile bireyleri için ayrılan tüm mekanların birer yaşam alanı niteliğinde çözüldüğü konuttta üst kat ebeveyn yaşam alanı olarak değerlendirildi. Bu alanlar aynı zamanda kendi dış mekanlarına sahip olacak şekilde ele alındı ve her iki katta da bir terasa açılacak şekilde düzenlendi. Ailenin birarada olacağı ortak yaşam alanları ise zemin ve zeminaltı kata yerleştirildi. Arazideki kot farkı kulanılarak zemin kat yaşam alanı ve mutfak arka bahçe, zeminaltı yaşam alanı ise ön bahçe ile ilişkilendirildi. Yapının mimari dilinde ise yalın bir anlayış benimsendi, binanın kendi tektonik ifadesini ön plana çıkaracak bir tasarıma gidildi. Bu anlayış içinde ön cephede kullanılan ahşap özgün bir cephe dili oluştırmanın ötesinde güneş kırıcı ve korkuluk olarak da detaylandırıldı. Bu elemanlarla ön cephede tüm katlarda manzaranın evin içine alınmasına olanak verecek kontrollü bir şeffaflık da elde edildi. Çatı, formu ile yapının yönlenişini ve kütlesel ifadesini tamamlayan ve yapı dilini oluşturan bir başka özgün eleman olarak değerlendirildi.